Най-амбициозният София филм фест идва
Най-амбициозният София филм фест идва / снимка: БГНЕС
Най-амбициозният София филм фест идва
26393
Най-амбициозният София филм фест идва
  • Най-амбициозният София филм фест идва

Едно от най-очакваните културни събития у нас София филм фест започва след малко повече от седмица. Киномаратонът стартира на 5 март в зала 1 на Националния дворец на културата с премиерата на най-новия филм на Светослав Овчаров "Зад кадър".

100 игрални, 30 документални и 50 късометражни ленти ще бъдат показани по време на феста. Специално за него от целия свят ще пристигнат над 200 гости - най-любопитните от тях са италианецът Джулиано Монталдо, британецът Тони Палмър, шведът Ян Троел, руснакът Сергей Соловьов.

За първи път тази година София филм фест ще постави акцент върху българското кино, за първи път ще напусне и пределите на столицата, Пловдив и Бургас, където обикновено се провежда, и ще мине през още 10 града, сред които Благоевград, Стара Загора, Русе, Сливен, Габрово.

За другото любопитно по време на феста е интервюто с неговия директор Стефан Китанов.

За първи път София филм фест поставя акцент върху българското кино, как точно ще се случи това?

Тази година я определихме като година на българското кино, заради приключването на десетилетие, през което българското кино се разви много успешно, и заради влизането в година, в която киното ни изважда на бял свят най-много филми. Нормално и логично е да бъде във фокус. Конкретно на фестивала ще покажем новите български игрални филми, ще направим премиери на документалните филми и след края на феста ще предложим една уникална програма от 33 игрални филма, които са създадени през това десетилетие. Тя ще върви в Дома на киното.

Друга програма, която е част от фестивала, и на която със сигурност зрителите ще се зарадват е "Голямата петорка". Кои са в "Голямата петорка"?

Това са петте най-важни фестивала в света - тези в Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто. Те са не просто най-големите, те са фестивалите, които определят тенденциите в развитието на киното. Те движат посоките в развитието на индустрията и определят пазара. Ние имаме уникалния шанс тази година да вкараме в една програма 11-те най-важни филма от тези пет фестивала - това са филмите, които са печелили голямата награда и голямата награда на журито. Това е една уникална селекция, която се постига изключително трудно. Ние имаме късмета да стигнем до тези филми и се надявам, че те ще бъдат оценени от зрителите.

Какво ви накара да сте сигурни, че София филм фест трябва да излезе извън София, извън Бургас и Пловдив, и да отиде и в други градове?

Нуждата. Зрителите имат нужда да гледат кино. В част от градовете, където ние ще излезем, няма кина и съответно ние ще докараме киното при тях. Направихме няколко пилотни издания на това кино, което пътува из България и видяхме интереса. Искаме да пътуваме, това е. Търсенето на нова публика, това е целта на тази програма.